Для наших читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є дуже важливі новини. Справа в тому, що в Україні можуть з'явитися спеціальні пенсії за особливі заслуги громадянам, які мають статус борців за незалежність у ХХ столітті.

Розмін пенсії встановлено лише на рівні двох прожиткових мінімумів особам, які втратили працездатність. 2023 року це 5016 грн.

Про це стало відомо завдяки повідомленню в Telegram-каналі "Залізний нардеп".

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Відповідні зміни передбачено законопроектом №8032. Документ прийнято у другому читанні та загалом депутатами Верховної Ради 29 травня. За проголосували 313 нардепів, повідомив Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Передбачається, що виплата підвищуватиметься щорічно. Статус одержувачів регулюється законами:

"Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті", який було прийнято ще у 2015 році;

"Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" - йдеться про тих, хто зазнав репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Усі ці особи мають бути реабілітовані у встановленому законом порядку.

"Документ передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги реабілітованим борцям за незалежність України у ХХ столітті, які за часів СРСР були позбавлені волі", - пояснював днями нардеп Володимир В'ятрович ("Євросолідарність").

Нагадаємо, неправильно написана цифра у вашій трудовій може "зрізати" пенсію у кілька разів.

Раніше повідомлялося, "Пенсії для українців зростуть: у ПФУ показали, який показник вплине на розрахунок виплат".

Також, у 55 років, навіть якщо немає стажу: хтось із українців може вийти на пенсію на особливих умовах.