Протягом усього травня в Україні ціни на цибулю стрімко зростали. Станом на 28 травня ціни досягли абсолютного максимуму, як у гривнях, так і в американській валюті: 48 грн і $1,31 долара відповідно.

Минулий рекорд було встановлено ще у 2019 році, тоді вартість цибулі становила 33 грн/кг або $1,15 долара США відповідно за курсом на 5 травня.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу AgroReview.

Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua
Цибуля, супермаркет: фото Знай.ua

Повідомляється, що зараз у країнах Центральної Азії, насамперед у Таджикистані, проблема протилежна – надлишок пропозиції цибулі. Там цибулю нового врожаю вже можна купити навіть по 0,18 долара США за кг, тобто у 7 разів дешевше, ніж в Україні.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Чому ж тоді Україна не імпортує цибулю з Таджикистану і чи варто очікувати на стабілізацію чи навіть зниження оптових і роздрібних цін на цибулю в Україні найближчим часом?

На це запитання відповів Євген Кузін, експерт незалежної аналітичної компанії АПК-Інформ: овочі та фрукти.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

"Зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Імпорт із країн ЄС цибулі врожаю 2022 року пропонується за цінами $1,20-1,40/кг, і на цьому тижні ціни зросли. У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Наприклад, цього тижня ціни в Польщі сягнули $0,85-1,04/кг", - каже Євген Кузін.

"Я очікую зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть прибирати ранню цибулю", - ділиться своїми прогнозами керівник "Української плодоовочевої асоціації" Федір Рибалко.

Таким чином, на думку експертів, ще, як мінімум, три тижні українські споживачі будуть змушені нести рекордно високі витрати на закупівлю цибулі.

Нагадаємо, молоко, вершкове масло та сир: українські супермаркети оновили ціни, де найприємніші суми.

Раніше повідомлялося, від 150 грн до 2200 грн: озвучено свіжі ціни на полуницю та малину в українських супермаркетах.

Також, українців здивували новими цінами на томатну пасту та заправку для борщу: скільки доведеться викласти.