Через повномасштабне вторгнення росії велика кількість українців покинула свої домівки та виїхали на більш безпечні території України чи закордон.

Лічильники води, фото з вільних джерел
Лічильники води, фото з вільних джерел

Та навіть незважаючи на війну українцям потрібно вчасно та правильно вносити показання лічильників, щоб не накопичувати вдома борги за споживання комунальних послуг.

Проте деякі постачальники послуг можуть також наполягати на проведенні планової повірки лічильника.

Показники лічильника. Фото: скрін youtube
Показники лічильника. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Втім, як пояснили у Держпродспоживслужбі Кіровоградської області, під час воєнного стану закон стоїть на стороні споживачів, а тому вимагати зараз пройти цю процедуру ніхто не може.

У довоєнний період необхідно було проходити планову повірку лічильників води кожні 4 роки, а лічильників газу кожні 8 років.

Однак 5 квітня 2022 року Кабмін прийняв постанову №412, в якій відмінив обов'язок здійснювати повірку аж до закінчення воєнного стану та ще три місяці після її завершення.

Лічильник, скриншот youtube Час ремонта
Лічильник, скриншот youtube Час ремонта

До цього часу всі показники вважаються коректними і постачальники повинні їх прийняти.

"У випадках можливого тиску постачальників комунальних послуг споживачі повинні знати, що закон на їхньому боці і ніхто не може вимагати здійснювати повірку лічильника до кінця воєнного стану або відмовлятися приймати показники лічильників у цей період", — зазначають у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, українці почали отримувати сумнівні повідомлення від газової служби: чи варто перейматись

Раніше повідомлялося, неможливо додзвонитися до "Нафтогазу": у компанії відповіли на звинувачення та запропонували рішення

Також, помилка в передачі показників лічильника газу: чотири простих кроки, щоб все виправити