Українці хоч і насилу, але винесли важку зиму сезону 2022-2023, коли зіткнулися з відключеннями світла.

Звичайно, всі думали, що як мінімум до наступної осені ми з цією проблемою і не зіткнемося. Більше того, багато українців вірять у перемогу над окупантами, після якої ракетних ударів по інфраструктурі не буде й зовсім. Але, як з'ясувалося, не все так просто і відключення світла можуть повернутися вже влітку. Розмови про це ведуться дуже давно і свій внесок вирішив зробити голова Комітету Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Андрій Герус, фото Олександр Сенько
Андрій Герус, фото Олександр Сенько

Він зазначив, що влітку настає другий піковий період споживання електрики.

"Тобто пік – це зима, особливо у морозні місяці, а другий пік – спека, тому що тоді використовується для охолодження, зокрема, кондиціонери. І справді, у нас у липні-серпні, можливо, й у другій половині червня також очікуються пікові навантаження", - пояснив він.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Герус вважає, що ризики для енергосистеми України нікуди не зникли, адже окупанти продовжують завдавати ракетних ударів територією країни.

"Я думаю, що такий ризик мінімальний. Тому що різниця між літнім місяцем і тією ж зимою, що в нас влітку трохи нижче споживання, по-перше. А по-друге, світловий день довший, більше сонця і працює більше сонячна генерація - сонячні електростанції" , – розповів він.

Коти, свічки, відключення світла, фото з вільних джерел
Коти, свічки, відключення світла, фото з вільних джерел

Нардеп додав, що влітку протягом дня споживання електроенергії є вищим, але ці піки споживання згладжуються завдяки роботі сонячних електростанцій.

"Залишаються певні проблемні періоди вечірнього піку. Я б його охарактеризував з 19:00 до 22:00, може, до 22:30. Тому що сонця в цей період уже немає, вечір і сутінки, люди повертаються до будинку, включають всілякі електроприлади та у нас є певне пікове споживання" , - пояснив Герус.

Нагадаємо, що українці можуть непогано заробити на електроенергії: у НКРЕКУ пояснили, що робити.

Раніше ми повідомляли, коли чекати на масові відключення світла: коментарі енергетиків.