Інфляція в Україні за підсумками 2022 року виявилася значно меншою, ніж очікувалося і склала 26,6% замість прогнозованих 30%. У Нацбанку озвучили очікування про показники цього року і розповіли, що буде зі споживчими цінами.

Глава НБУ Андрій Пишний передав оцінки відомства. Згідно з ними, Україна увійшла "у стійкий тренд падіння темпів зростання цін". Це означає, що продукти, а можливо також товари та послуги, дешевшатимуть.

інфляція в Україні
інфляція в Україні

Існує декілька факторів, які підтримуватимуть цю тенденцію. Пишний назвав їх.

"Попит на валюту зменшується. Це результат у тому числі і тієї монетарної політики Національного банку, яка багатьом не подобалася і зараз не подобається. Це результат того, що українська енергетика завдяки ефективній роботі уряду та мужності українських енергетиків, швидко відновила свої потужності. Є й зовнішні чинники: ціни на енергоносії дещо знизилися, споживчий попит не такий високий", – розповів голова НБУ.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Саме ці причини свідчать про тенденцію до зниження темпів зростання цін, тому НБУ переглянув свій прогноз інфляції до кінця 2023 року.

"Якщо у грудні ми прогнозували інфляцію на рівні 18,7%, то до кінця року ми прогнозуємо 14,8%", - зазначив він.

Андрій Пишний
Андрій Пишний

Нагадаємо, Нафтогаз хоче мільярд гривень на день: апетити шокували всіх

Раніше ми писали, що ПриватБанк пропонує 20 тисяч до пенсії: встигніть до 15 травня.

Як повідомляв Знай.ua, "Ситуація складна": українців попередили, що грошей на "придбання" світла вже немає