Індекс борщу — це зручна можливість зрозуміти, наскільки змінилися ціни на низку продуктів у супермаркетах, які, зокрема, й потрібні для приготування цієї шикарної української страви.

У квітні вартість класичного українського борщу на 3,5-4 літри зросте до 185 гривень, що на 20% вище, ніж у січні. Про це повідомляє сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

Український борщ, скріншот: Youtube
Український борщ, скріншот: Youtube

Аналітики вивчили ціни на складові національної страви у провідних супермаркетах Києва. Встановлено, що майже всі інгредієнти для приготування борщу окрім буряків подорожчали. Приміром, ціна на буряки знизилася аж на 43%, тобто тепер вони становлять 7 грн за кілограм станом на 24 квітня, порівняно з січневою ціною - 10 грн/кг.

У той же час ціни на томатну пасту та олію не змінилися, залишаючись на рівні січня, ціни на картоплю зросли на 7%, моркву – на 35%, а сметану – на 3%. Найбільше зросла вартість капусти – на 48%, до 24 грн/кг.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Борщ, фото lifehacker
Борщ, фото lifehacker

За словами експертів, найдорожчим інгредієнтом у складі борщу є, звичайно, м'ясо. У квітні ціна на свинину зросла на 19% порівняно із січнем. Наприклад, охолоджена лопатка на кістки коштує близько 189 грн/кг, а лопатка без кістки – 206 грн/кг.

Без м'яса борщ коштує приблизно 71 грн. порівняно з січневою вартістю 61 грн. Однак ця ціна відрізняється від довоєнної, коли вартість пісного борщу становила лише 47,2 грн.

Також українців дуже вразило майже подвоєння ціни на цибулю за останні два місяці. Наразі він коштує від 49 до 69 грн за кілограм.

Нагадаємо, українців змусять "затягнути паски тугіше": як подорожчання палива вплине на ціни на продукти

Як повідомляв "Знай.uа", не їжте багато курячих яєць, якщо не хочете проблем: безпечна кількість та корисні властивості

Знай.uа писав, продукти антистрес: дієтологи розповіли, яка їжа може допомогти заспокоїти нерви і прийти до тями