В Україні триває повномасштабне вторгнення росії. Через війну наша економіка переживає не найкращі часи, кошти держави спрямовані головним чином на оборону та захист держави від окупантів. Однак цього року Кабміну вдалося проіндексувати пенсії українських пенсіонерів у середньому на 19,7%.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів яка формула розрахунку пенсійних виплат застосовується у нашій країні.

Як порахувати відсоток від суми
Як порахувати відсоток від суми

Спрощено формула розрахунку виглядає так:

П = Сз х Кз х Кс, де

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

П – розмір пенсії у гривнях;

Сз – середня зарплата по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії (яка додатково індексується кожного року — з березня);

Кз – індивідуальний коефіцієнт зарплати (залежить від зарплати кожного конкретного пенсіонера);

Кс – коефіцієнт стажу.

Експерт пояснив, що якщо ще простішим поглядом поглянути на розуміння формули розрахунку, то пенсія – це добуток зарплати і стажу.

Коефіцієнт стажу рахується за формулою: загальна кількість місяців стажу, поділена на 1200. Якщо казати ще простіше, то на практиці виходить так, що 30 років стажу – це коефіцієнт 0,3, або 30% від зарплати.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Інформацію про середню заробітну плату в Україні щорічно публікує Пенсійний фонд. Відповідно до опублікованої ними інформації за останні декілька років, тим хто йде на пенсію в 2023 році, для обчислення пенсії враховують середню заробітну плату за три попередні роки, тобто за 2020-2022 роки, що становить 12 236,71 гривні.

Нагадаємо, раніше у ПФУ назвали, скільки пенсіонерів одержують понад 10 тисяч гривень: статистика засмучує

Як повідомляв портал "Знай.ua", пенсіонери за кордоном: чи мають право на українську пенсію ті, хто втік від війни

Також "Знай.ua" писав, що не виходити на роботу та отримувати лікарняні не вийде: хто залишиться без виплат