Ситуація з мобілізацією лякає багатьох українців, і поки одні захищають наш з вами спокій без відпочинку, інші ховаються від військкомату.

Звичайно, багато хто вважає, що вони "не зобов'язані воювати", або що "держава особисто їм нічого не дала", але сходити в кафе хочуть всі, позависати з друзями всі хочуть, відправитися на шашлики на травневі теж хочуть, а захистити все це - вже надзавдання. Як би там не було, багато питань щодо нових правил вручення повісток роз'яснити все-таки потрібно і за це взявся юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак в своїй колонці на сайті 24 каналу.

Мобілізація в Україні, фото protocol
Мобілізація в Україні, фото protocol

Кабінет міністрів дозволив вручати повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку та місця постійної реєстрації. Виходячи з нових правил, ТЦК та СП відповідно до покладених на них завдань здійснюють заходи повідомлення та призову громадян (крім військовозобов'язаних та резервістів СБУ та Служби зовнішньої розвідки) на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

Тобто тепер представникам ТЦК та СП дозволено вручати військовозобов'язаним повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку та місця постійної реєстрації.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Це означає, що ТЦК та СП уже не враховуватимуть, де саме людина стоїть на обліку. Також це не може бути підставою для можливого оскарження при врученні повістки.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Повістки на блокпостах

Раніше повістки вручалися за територіальним принципом, хоча це правило було досить формальним. Їх могли виписати лише тим, хто має постійну реєстрацію на території, де працюють відповідні ТЦК та СП. До того ж чоловік призовного віку, який прибув на місце постійного проживання, зобов'язаний протягом 7 днів стати на військовий облік. Тим, хто не зробив, теж мають вручати повістки.

"Водночас виникала і колізія - потрібно було довести різницю між "постійним проживанням" та "тимчасовим проїздом". Цим моментом активно користувалися деякі громадяни, які бажали уникнути мобілізації. Зараз їм буде це зробити набагато складніше, а "легендарні" повістки на блокпостах стали реальністю. Втім, і тут є нюанси" , - зазначив юрист.

Проверка на блокпосте, скриншот: YouTube
Проверка на блокпосте, скриншот: YouTube

Адмінпротоколи для всіх

Головним аргументом ТЦК та СП є протокол про адміністративне правопорушення – порушення правил військового обліку, що є стартом процесу притягнення до адміністративної (для початку) відповідальності.

Як зазначається, раніше право складати адмінпротокол щодо порушника міг лише його "рідний" ТЦК та СП, де він перебуває на військовому обліку. На даний момент це зможуть робити всі ТЦК та СП незалежно від місця реєстрації.

"Відтепер, якщо особі, яка перебуває на обліку, наприклад, у Києві, вручать повістку в Ужгороді, а така особа не з'явиться, то керівник Ужгородського ТЦК та СП матиме повне право накласти на особу адміністративне стягнення", - пояснив Юрчак .

Повістка, фото з вільних джерел
Повістка, фото з вільних джерел

Повістки за кордоном

За словами юриста, без надання повноважень консульським установам вручати повістки та здійснювати розгляд справ про адмінправопорушення зазначені новели жодним чином не вплинуть на тих, хто перебуває за кордоном.

30 грудня 2022 року урядом було затверджено новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. При цьому найбільшого резонансу набули відповідні положення щодо військовозобов'язаних, які перебувають за кордоном.

Але Юрчак заспокоює всіх, хто тимчасово втік:

"Представники дипломатичних установ згідно з чинним законодавством не мають права видавати будь-які види повісток і вручати їх громадянам, які проживають за кордоном. Новим порядком повноваження дипустанов зводяться виключно до ведення обліку військовозобов'язаних та інформування про це відповідних органів в Україні, а тому новел впливають на осіб, які перебувають за кордоном"

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Нагадаємо про вручення повісток: що потрібно знати про нові правила.

Раніше ми повідомляли, що заплатив за судимість, щоби не йти на війну: українець сфабрикував ДТП, щоб уникнути мобілізації.