В Україні працює солідарна пенсійна система, яку обіцяють замінити на більш грошову та справедливу — накопичувальну. Нові накопичення пропонують народні депутати, які зареєстрували законопроєкт у Верховній Раді.

Йдеться про документ під номером №9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення. Автори проєкту - "слуги народу" Давид Арахамія, Галина Третьякова та Олександр Корнієнко.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У документі мова йде про встановлення обов'язкової участі у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

У разі ухвалення, передбачається, що роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023 році, 1,5%; у 2024, 2% у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску. Якщо ж працівник забажає, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3 %.

Так самі умови державного співфінансування участі у накопичувальній пенсійній системі запропоновані для ФОП та самозайнятих осіб. Участь у системі для них добровільна.

Пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Нагадаємо, ми писали, що росіяни тримали вкрадених українських дітей у нелюдських умовах: "Жили з пацюками та тарганами".

Як повідомляв "Знай.ua" частину українців можуть залишити без виплат на заслуженому відпочинку.

Також "Знай.ua" інформував, подорожчання повертається — в АТБ й Metro оновили ціни на борошно, хліб та яйця.