В Україні другий рік поспіль з'являються мешканці тих областей, міст, селищ, які окупувала рф.

Внутрішньо переміщені особи, скорочено ВПО, мають право отримувати від держави певні пільги. Щоб їх отримувати, потрібна довідка ВПО. Однак у деяких випадках людині можуть відмовити в отриманні такої довідки.

Переселенці. Фото: скриншот Youtube
Переселенці. Фото: скриншот Youtube

  1. Відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення.
  2. Є інформація, що ви спеціально надали неправдиві дані для набуття статусу ВПО.
  3. Ви втратили документи, що посвідчують особу (наприклад, паспорт). Однак після їх відновлення довідку можна буде отримати.
  4. Ви офіційно не прописані на території області, з якої виїхали. Наприклад, якщо ви прописані у Львові, проте мешкали у Харкові, з якого і виїхали як ВПО, довідку переселенця вам не дадуть.
  5. У вас немає доказів, які б підтверджували ваше проживання на території, з якої ви виїхали.

Які пільги має ВПО

Взята на облік ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури.

ВПО має право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, на одержання реабілітаційних послуг відповідно до законодавства за місцем проживання.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Заходи щодо забезпечення прийому, проїзду, розміщення та облаштування вимушених переселенців є видатковими зобов’язаннями України та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції щодо забезпечення соціальних прав і гарантій громадян України.

Нагадаємо, ми писали, що спеціальні картки більше не потрібні: переселенцям спростили процедуру отримання пенсії.

Як повідомляв "Знай.ua", як очистити клавіатуру від дрібних забруднень та пилу: ефективні помічники для господинь.

Також "Знай.ua" інформував, що українці можуть отримати безкоштовні продукти, кого це стосується.