Наступного місяця курс готівкового долара США, схоже, зросте, і це безпосередньо пов'язано з переходом до попередньої системи оподаткування в липні. Але так думають не всі економісти.

Повернення до довоєнної системи сплати податків на автопаливо, заплановане на 1 липня, вже за місяць викличе ажіотажне ввезення пального в нашу країну за старою вартістю, про це розповів голова аналітичного відділу "SenseBank" Олексій Блінов.

Долари, фото depositphotos
Долари, фото depositphotos

Передбачається, що це частково відіб'ється і на додатковому попиті в готівковому секторі: у травні іноземна валюта в "обмінниках", імовірно, буде дорожчою, ніж наразі.

Інший економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран не виключає, що надалі курс долара може впасти до рівня офіційного - 36,6 гривні. Однак, він наголосив, що це "буде залежати від багатьох факторів, зокрема від успіхів на фронті, які важко прогнозувати зараз".

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Такий сценарій цілком можливий за умови відсутності негативних шоків, але його реалізація є реальною тільки при повному збалансуванні потоків на готівковому ринку, коли банки перестануть відчувати нестачу валюти і завозити її в Україну", - сказав він.

Обмін валют. Фото: Youtube
Обмін валют. Фото: Youtube

За таких умов зникне фактор тиску комісійних за переведення безготівкового долара в готівковий і через конкуренцію курс максимально наблизиться до 36,6 грн.

Варто зазначити, через стабілізацію готівкової національної валюти зараз, попит на валютні "3-місячні" депозити з березня просів у 10 разів: з 200-300 млн доларів у жовтні-лютому до близько 20-30 млн доларів. Таким чином, у квітні курси різних валют в обмінних пунктах фактично зрівнялися з ціною безготівкового долара в банківських установах.

Нагадаємо, ми писали, що гарнір знову стає "валютою": в Україні супермаркети оновили ціни на гречку, рис та макарони.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям підсовують фальшиву валюту, які банкноти підробляють найчастіше.

Також "Знай.ua" інформував, що українка купила куртку у польському секонд-хенді, але всередині знайшла "скарб".