Зазначається, що податок потрібно буде сплачувати за квартири, площа яких перевищує 60 квадратних метрів, та за будинки, площа яких перевищує 120 квадратних метрів.

Ставка податку на нерухомість буде встановлюватись органами місцевого самоврядування залежно від типу об'єктів та їх місцеперебування, і не може перевищувати 1,5% за квадратний метр, порівняно з мінімальною заробітною платою, встановленою на 1 січня 2023 року. Максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100 гривень 50 копійок.

Оскільки податок нараховується за звітний 2022 рік, ставка податку буде розраховуватись з урахуванням мінімальної заробітної плати на 1 лютого 2022 року, яка становила 6,7 тисячі гривень. Наприклад, якщо у власності людини є квартира в Києві загальною площею в 65 квадратних метрів, то він має сплатити податок, що розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 квадратних метрів, та ставки податку, яка затверджена рішенням Київської мерії. У цьому випадку ставка податку становить 1,5 відсотка, тобто власник повинен сплатити 502,5 гривні.

Якщо об'єкт нерухомості власника має загальну площу більшу, ніж 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.
Окрім того, введення нового податку на нерухомість стало можливим завдяки прийняттю Верховною Радою України закону про місцеві державні адміністрації, який передбачає передачу більшої частини повноважень з питань оподаткування на місцеві органи влади.

На думку влади, це сприятиме розширенню бюджетної бази місцевих бюджетів та забезпечить більшу самодостатність місцевих громад.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Проте, запровадження нового податку на нерухомість викликало критику з боку деяких експертів та громадських активістів, які вважають, що це може стати додатковим фінансовим тягарем для українських громадян, особливо у зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні.

Окрім того, деякі експерти наголошують на тому, що необхідно вивчати практику інших країн, які вже мають подібні податки на нерухомість, та взяти до уваги їх досвід при розробці та впровадженні подібних механізмів в Україні.

Раніше ми розповідали: Влад Яма намагається бути корисним, але закриває "роти" незадоволеним українцям

Нагадуємо: Максим Галкін показав, на що ще здатна Алла Пугачова

Також: У росії під наглядом пожежників випадково спалили півсела