З 1 квітня 2023 року в Україні запроваджено електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Внаслідок цього серед населення виникли панічні настрої.

31 березня люди вишиковувалися у черги до аптечних закладів, закуповуючи ліки про запас. Виторг аптек зріс у 5 разів на 345%. Про це повідомив портал Аптека.

Черга в аптеку, скріншот: YouTube
Черга в аптеку, скріншот: YouTube

У гривневому вираженні обсяги аптечного продажу зросли на 345% та на 248% в упаковках порівняно з аналогічним днем минулого року. Це в грошовому еквіваленті — 1,2 млрд грн та понад 9 мільйонів упаковок ліків.

Ліки в аптеці, фото realnoevremya
Ліки в аптеці, фото realnoevremya

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Зазначають, що українці купували не лише рецептурні ліки, але й ті, що відпускаються без рецепта, так би мовити, під шумок.

В результаті обсяги роздрібного продажу рецептурних препаратів у грошовому вираженні зросли на 385%, а безрецептурних — на 271%.

Нагадаємо, що після ажіотажу, люди вже не вишиковуються в черги за медпрепаратами. Відтак, зникли і ліки, які і раніше продавались за рецептом. У МОЗ запевнили, що наразі правила для купівлі ліків лишаються незмінними та перелік рецептурних препаратів не розширився. Натомість люди скаржаться у соцмережах, що в аптеках зникли необхідні їм ліки.

Дехто вбачив у "зраду" у запровадженні електронних рецептів на ліки, та порівняв, що така сама схема працювала з електронною системою ProZorro.

Нагадаємо, ми писали, кому вигідне введення рецептів на ліки.

Як повідомляв "Знай.ua", як зміниться життя українців у квітні 2023.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні виросли в ціні ліки - чого очікувати у майбутньому.