З 1 квітня відбувається традиційний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

Перерахунок пенсій відбувається традиційно в квітні, що передбачено частиною 4 статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Право на такий перерахунок мають ті, хто на 1 березня поточного року після призначення пенсії, або ж попереднього перерахунку, набули не менше ніж 24 місяці страхового стажу.

Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам здійснюється автоматично і на умовах, які є вигіднішими:

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще
  • лише з урахуванням стажу;
  • з урахуванням стажу та заробітної плати, якщо це є доцільним.

Перерахунок пенсії цього року зроблять для 600 тисяч працюючих пенсіонерів – після надходження даних про страховий стаж і заробітну плату до реєстру застрахованих осіб.

Пенсія. Фото: скрін youtube
Пенсія. Фото: скрін youtube

Підвищення залежатиме від того, який стаж має пенсіонер та співвідношення його зарплати і середньої зарплатні по країні, яка обчислюється для обліку пенсій.

Два останні роки такий перерахунок робили у червні, а потім виплачували різницю за квітень та травень. Пояснювалось це тим, що звітність про страхові внески, згідно зі змінами, стали подавати не щомісяця, а щокварталу. Тобто у березні Пенсійний фонд ще не має усі дані про стаж людини, тому зробити виплати з квітня неможливо.

У цьому березні пенсії зросли майже на 20%. Індексація торкнулася 10,5 мільйонів українських пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав майже 600 гривень. Тепер середній розмір пенсії в Україні складає 5200 гривень.

Нагадаємо, ми писали, що хто з українців під час воєнного стану може не платити комуналку: треба лише взяти довідку.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям дозволили накопичувати пенсію в "Дії": як правильно оформити рахунок.

Також "Знай.ua" інформував, що Конституційний суд встановив розмір мінімальної пенсії: борги з неї стягнути не вийде.