Для наших пращурів це був день, який називали Порфирієм пізнім. Таку назву він отримав, на честь Порфирія Газського, чию пам'ять відзначають цього дня у православному календарі.

Ще часто день називали Пташиним святом, бо дуже раділи, що птахи повернули з теплих країв та починають вити собі гнізда. Пізнім Порфирія назвали, бо погода ще мінлива і такому теплу краще не довіряти, адже можуть ще вдарити морози.

Прогноз погоди, facebook.com/tala.didenko
Прогноз погоди, facebook.com/tala.didenko

Є традиція з побоюванням ставитись до всіх гарних жінок. Особливо їх боятися неодружені парубки. Є повір'я, що в таких жінок вселяються кікімори, вони зачаровують своїх жертв, бо заводять їх у ліс, забирають силу і потім убивають. Кікіморам це дуже треба, тому що вони завжди виглядають маленькими та скрученими старенькими. За повір'ями ними стають нехрещені чи вбиті діти, а також самогубці та ті, хто не помер своєю смертю.

Згідно з давніми міфами, Кікімора живе в будинках і спить вдень. А вночі може прясти, шуміти, стогнати та лякати людей та тварин. Тому, щоби в дівчину не вселилася кікімора, їй потрібно виглядати некрасиво. Раніше для цього з самого ранку обмазували сажею обличчя.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Свята 10 березня, фото: pixabay
Свята 10 березня, фото: pixabay

За прикметами намагалися стежити за вербою. Якщо вона вже починає цвісти, то оранка буде чудовою. Але не можна садити це дерево. Інакше тоді накличете на себе смерть. Оскільки час підготовки до польових робіт, то не дивно, що вірили таким прикметам. Але поки що на поля ніхто не виходив через можливі морози. Та й жителі сучасних міст навряд чи займатимуться цим. Тому якраз ідеальний час для того, щоб зробити шпаківню або годівницю.

Верба
Верба, скріншот

І є її дуже важливе повір'я – цього дня не можна начхати у воду, щоб язик не відібрало, і заборонено брати мотузку до рук. Тоді родом може з'явитися самогубець.

Що не можна робити

Цього дня є одна дуже важлива заборона – не можна зав'язувати жодних вузлів на нитках. Якщо не послухатися, то у вас можуть з'явитися дуже великі неприємності, починаючи з фінансових труднощів і закінчуючи самогубцем у сім'ї. Також не варто хлопцям знайомитись із дівчатами. Є повір'я, що в них вселяються кікімори, які заберуть життя у молодої людини. Не показуйте нікому свої прикраси з камінням. Зазвичай, різні мінерали сильно впливають на людину, захищають її від бід. А так амулет почне навпаки притягувати різні неприємності.

Також не переїдайте, щоб у вас не виникли проблеми з животом. Потім доведеться дуже сильно і довго їх лікувати. Намагайтеся не веселитися і не пити алкоголь, тим більше не співайте пісень. До вас може прийти погань. Не використовуйте нецензурні слова, щоб на тілі не виступали плями, а мовою – типон. Не висаджуйте вербу і не торкайтеся до неї, інакше накличете на себе смерть.

Верба - фото Знай.ua
Верба - фото Знай.ua

Нагадаємо, що прощайте, ненависні затяжки: цей лайфхак посилює міцність капронових колготок – більше не порвуться.

Раніше ми повідомляли, що покупні яблука обробляються речовиною, яка не змивається водою: що потрібно зробити перед споживанням.