В Україні ціни на яйця в один період різко зросли, що дуже шокувало покупців, а потім зупинилися на одному рівні. Експерт розповів, чого чекати далі від цього популярного продукту.

Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко дала свій прогноз щодо цін на курячі яйця.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Вона зазначила, що на різке зростання цін насамперед вплинула війна, тому українські виробники не змогли реалізувати свою продукцію, а деякі, які перебувають в активній зоні бойових дій, були втрачені.

Серед інших причин подорожчання - вартість зерна, зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят, а також сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня по серпень ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову піднімають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін", - наголосила Пашко.

птахофабрика, скріншот з відео
птахофабрика, скріншот з відео

Експерт упевнена, що до кінця 2023 року вартість яєць може досягти рівня 50 гривень. Виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко також прогнозує, що ціни підуть на спад у березні поточного року, бо пропозицій буде більше.

Нагадаємо, як оформити пенсію по інвалідності в Україні

Раніше ми писали про те, що супермаркети змінили цінники на макаронні вироби