В Україні активно дорожчає кава, лише за минулий рік ціна за кілограм зросла у середньому на 30%. Це сталося, зокрема, через скорочення пропозицій на фоні поганого врожаю та кліматичних проблем.

Про це "Знай.ua" розповів фінансовий аналітик Богдан Слуцький та додав, що на даний момент кілограм кави одного з сортів коливається від 300 до 1000 гривень та вище. Також він дав прогноз щодо вартості цього продукту у майбутньому.

Кава з молоком, фото milkalliance
Кава з молоком, фото milkalliance

На зростання цін вплинули певні чинники. До зовнішніх відноситься зменшення пропозиції кави через те, що у великого виробника - Бразилії, був поганий урожай, хоча водночас попит лише зростає.

"До внутрішніх факторів можна віднести девальвацію гривні відносно іноземних валют (близько на 50% протягом 2022 року), подорожчання логістики, а також подорожчання енергетичних ресурсів через удари агресора по енергетичній структурі країни", - повідомив він.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Бариста, фото profytarget
Бариста, фото profytarget

Реальна вартість чашки кави в Україні

Богдан Слуцький з'ясував реальну ціну на бадьорий напій, порахувавши собівартість.

На одну порцію потрібно 8 г кави – 4 гривні (за умови, що 1 кг коштує 500 гривень). Склянка з кришкою – ще 2,5 гривні. Якщо врахувати роботу баристи, комунальні послуги, роботу генератора, оптимальна націнка - 200%. За даними підрахунками отримуємо ціну за чашку американо - від 20 до 30 гривень.

"Попит на каву, ймовірно, протягом наступних років буде лише зростати, тому в умовах прогнозованої споживчої інфляції у 2023 році на рівні 20%, у 2024 році - близько 10%, а у 2025 році на рівні 6% ціна на вартість чашки кави пропорційно буде також зростати", - дав прогноз експерт.

Кава, фото tekh-family
Кава, фото tekh-family

Нагадаємо, де в Україні бадьорий напій обійдеться найдорожче - рейтинг і порівняння з Європою

Раніше ми писали про те, що українцям обіцяють виплатити $1050