Для ФОПів в Україні набули чинності зміни, які передбачають скорочення перевірок бізнесу під час відшкодування ПДВ, згідно з Податковим кодексом. Але і це ще не все – штрафи також знизили.

Як повідомив депутат Олексій Гончаренко, відтепер українці мають упродовж 30 днів здійснити документальну перевірку підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ, а до змін цей термін становив 60 днів.

Податкова, скріншот: YouTube
Податкова, скріншот: YouTube

Також підприємцям зменшили штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних або розрахунків коригування до них. Таку інформацію надав депутат Ярослав Железняк.

Ось так тепер виглядають розміри штрафів:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще
  • 2% від суми ПДВ – у разі порушення строку до 15 календарних днів; ️
  • 5% – порушення терміну від 16 до 30 днів;
  • 10% - від 31 до 60 днів;
  • 15% - від 61 до 365 днів;
  • 25% - на 366 і більше календарних днів.

Крім цього, уряд прийняв рішення продовжити терміни реєстрації податкових накладних до 3-5 днів, а час роботи електронних сервісів для реєстрації накладних з 8:00 до 20:00.

Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна

Варто зазначити, що українці, які мали додатковий дохід протягом 2022 року, зобов'язані надати інформацію державі, а також заповнити декларацію та сплатити податки до травня 2023 року.