В Україні зафіксували незначне зростання закупівельних цін на молоко в останні дні січня. Зазначається, що більшою мірою подорожчання торкнулося незначних партій. Про це інформує аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

За даними аналітика, закупівельна ціна екстра сорту в останні дні січня піднялася всього на 2 копійки - до 12,20 гривні за кілограм без ПДВ. Водночас, цінник на вищий сорт піднявся на 5 копійок і до 12,05 гривні за кілограм. Однак найбільш суттєво подорожчало молоко першого ґатунку – до 11,67 гривні за кіло, що на 7 копійок дорожче, ніж було до цього.

Ціни на молоко, скріншот з відео
Ціни на молоко, скріншот з відео

Експерт зазначає, що ситуація на ринку напружена, і ця тенденція продовжує розвиватися. Це пов'язано з традиційним сезоном "великого молока", що наближається, і через подорожчання собівартості виробництва молока. В останньому випадку всьому виною перебої з електрикою та переходом на генератори, а також зниження рівня експорту.

Виробництво молока, скріншот з відео
Виробництво молока, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

До речі, якщо говорити про цінників на кінцеву продукцію, то в перші дні лютого молоко з меншою жирністю трохи подешевшало. Так, за даними Мінфіну, молоко "Простоквашино" 1% впало в ціні з 38,93 до 38,18 гривні за 900 мл. Водночас молоко "Яготинське" 2,6% зросло в ціні з 38,11 до 39,32 гривні за 900 мл.

Ціни на молоко. Фото: скрін Мінфін
Ціни на молоко. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям доводиться економити та "ловити" знижки через інфляцію: як сильно виріс середній чек у супермаркетах.

Також наш портал інформував, прощавай, шаурму: супермаркети підняли цінники не лише на хліб, а й на лаваш.

Крім того, ми писали майже в 2,5 раза дорожче: українців приголомшили новими цінами на моркву.