В Україні не припиняється зростання цін на фрукти та овочі, незважаючи на прогнози експертів про те, що після свят вони почнуть знижуватися. Це пов'язано, зокрема, з маленькими запасами, а імпорт за традицією дорожчий за вітчизняну продукцію.

Аналітики проекту EastFruit провели черговий моніторинг цін на початок лютого, завдяки якому можна побачити, що відбувається на українському плодоовочевому ринку.

Ринок, скріншот: YouTube
Ринок, скріншот: YouTube

У ціні додали помідори. Це пояснюється високим попитом на тепличні томати на українському ринку та суттєвим скороченням пропозиції цієї продукції. На сьогоднішній день овочі реалізують по 65-73 грн/кг ($1,78-2/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Подорожчання торкнулося і моркви, оскільки в багатьох місцевих виробників закінчуються запаси якісної моркви, а врожай був досить низьким. Зараз її ціна - 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 17% дорожче тижнем раніше.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Менш доступним також став буряк і цибуля. До категорії позицій, що подорожчали, увійшов солодкий перець і огірки, а ось картопля і часник трохи впали в ціні.

Що відбувається в сегменті фруктів: подорожчали яблука, виноград та банан . Також демонструють зростання цін гранат та ківі. Зросла вартість мандаринів та грейпфрута. Водночас апельсини та груші почали дешевшати.

Мандарини, скріншот: YouTube
Мандарини, скріншот: YouTube

Нагадаємо, тепер буде м'ясо: українцям показали нові ціни на свинину, шашликом тут і не пахне

Раніше ми писали про те, що овочі борщового набору подорожчали знову: як часто українці зможуть варити улюблену страву