Щоб отримати фінансування для оплати лікарняних, роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду.

Про це повідомили у пресслужбі ПФУ. У електронній заяві-розрахунку повинна бути інформація про суми коштів, нараховані застрахованим особам.

Лікарняні. Фото: Youtube
Лікарняні. Фото: Youtube

Помилки у заявах-розрахунках:

  • неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
  • не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);
  • є невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Чому можуть не виплатити лікарняні

Роботодавець може відмовити у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином. У всіх інших випадках така відмова незаконна.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував, що лікарняні українцям виплачують на підставі документів, які надаються працівнику і містяться у відповідній базі даних.

Що стосується відмови від виплат, звичайно, вони незаконні. Бо саме законом передбачена обов'язковість здійснення зазначених виплат. Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише, якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, юрист радить спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат.

Нагадаємо, ми писали, що 50% від вартості комунальних послуг: хто з українців отримає пільги.

Як повідомляв "Знай.ua" субсидії на комуналку по-новому: що зміниться для українців з 1 лютого.

Також "Знай.ua" інформував, розлучення може позбавити майна: як не залишитися босими після розірвання шлюбу.