Український уряд затвердив нові правила військового обліку, тепер на облік почнуть брати чоловіків після досягнення 16-річного віку.

Юрист Андрій Новак у коментарі "Главкому" розповів, яка відповідальність чекає на тих, хто не з'явиться та не зареєструється у військоматі. Треба стати на облік впродовж 7 днів.

Призовники. Фото: Youtube
Призовники. Фото: Youtube

Постанова уряду № 1487 від 30 грудня 2022 року визначає, що на військовому обліку чоловіки перебуватимуть до досягнення 27-річного віку. Юнаки, яким 16 років виповнилося за кордоном, мають стати на консульський облік.

За словами юриста, силою ніхто не змушуватиме ставати на військовий облік, але за невиконання таких правил юнак або його батьки відповідатимуть на законодавчому рівні.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Якщо юнаку у 2023 році виповнилося 16, то стати на облік він має упродовж 2024-го, тобто у рік, коли йому виповниться 17 років. Якщо він не стане на облік, силою його ніхто не тягнутиме, але передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, - зазначає юрист

Також зазначається, що без приписного неможливо буде вступити до вишу або змінити місце прописки.

Нагадаємо, ми писали, що військова "екстрадиція", списки ухилянтів та повістки в "Дії": що необхідно знати українцям про мобілізацію у 2023 році.

Як повідомляв "Знай.ua" трьом українським військовим встановили інноваційні протези у США (з деталями про бойові завдання).

Також "Знай.ua" інформував, що новий масований удар може статися найближчим часом: Україну попередили про небезпеку.