Дата свята випадає на період, коли православна церква дозволяє вживати в їжу м'ясо після тривалого Різдвяного посту (щоправда, традиційний піст у середу та п'ятницю не скасовується).

Це навіть не святковий день, а скоріше початок довгого періоду, коли в їжі переважало м'ясо. Їли його не тільки тому, що нещодавно закінчилася посада, а також через те, що на початку січня було прийнято забивати худобу. Починалася також і пора весіль, адже коли ще накривати стіл, як не в М'ясоїд. А Домочадцевим днем ​​його називали, бо сім'я збиралася в хаті та разом робили господарські роботи, а потім разом сідали за стіл.

Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube
Ціни на м'ясо, скріншот: YouTube

9 січня закопували кілки на гірці біля будинку, а ось уже 10 треба було піти до них, пов'язати на них клаптики матерії та загадати бажання. Є повір'я, що тоді воно здійсниться.

Дівчата та хлопці збиралися разом, розповідали казки, співали, ворожили. Молодь придивлялася один до одного, оскільки починався сезон весіль. А старше покоління славили. Матері та батькові треба сісти на чолі столу, їм кажуть гарні слова, дарують подарунки. Зазвичай для матері варто підготувати хустку, а батькові – теплі шкарпетки. Ну і звичайно ж тривали святкові колядки та гуляння.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Що не можна робити 10 січня

Незаміжні дівчата не повинні цього дня стояти на порозі — майбутній чоловік часто залишатиме будинок (виявиться гуляючим). Жінкам не рекомендується 10 січня відкривати вікна навстіж, щоб не впустити в будинок зраду. Сімейний розлад трапиться і в будинку того, що на Різдвяний м'ясоїд возитиметься з тестом. У цьому були впевнені наші прапрапрабабуся.

Свята 10 січня, фото: nicStyle
Свята 10 січня, фото: nicStyle

Нагадаємо, що мінусові температури принесли українцям нову нагоду: лікарка розповіла, як схуднути за 15 хвилин на день.