Стало відомо про те, які потрібні у 2023 році документи для українців для того, щоб виїхати за кордон. Важливо зважити на деякі нюанси перед плануванням подорожі.

Справа в тому, що вже майже рік як в Україні діє військовий стан, і виїжджати з країни стало значно складніше. Зокрема, це стосується чоловіків від 18 до 60 років. Але є деякі нюанси.

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Наприклад, якщо людина з обмеженими здібностями збирається в іншу країну, тоді при собі потрібно мати спеціальну довідку про поставлений діагноз, спеціальне посвідчення та закордонний паспорт.

Для тих, у кого є відстрочка від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, з собою потрібно мати документ про відстрочку, документи про відрядження, а також закордонний паспорт.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Закордонний паспорт, Гордон
Закордонний паспорт, Гордон

Якщо у вас є троє та більше дітей віком до 18 років, надайте свідоцтва про народження дітей, медичні свідоцтва про народження за формою NO103/O, свідоцтво про шлюб та закордонний паспорт. Батькам-одинакам потрібно надати прикордонникам свідоцтво про народження дитини, документ про смерть матері або позбавлення батьківських прав.

Якщо ж ви виїжджаєте в іншу країну для постійного проживання, тоді в паспортних документах має бути спеціальна печатка. Студентам іноземних навчальних закладів потрібно завжди мати повідомлення про відстрочку, яку видає військкомат.

Черги на кордоні, скріншот з відео
Черги на кордоні, скріншот з відео

Жінкам все набагато простіше – закордонний паспорт, а також документи та довіреність на машину, якщо ви на ній зібралися перетинати кордон. Також потрібний тимчасовий реєстраційний талон на машину.

Нагадаємо, що від 7 до 23 тисяч гривень: українцям дадуть на руки нову допомогу, хто може готувати документи

Раніше повідомлялося, що скасування постанови копів за порушення правил дорожнього руху: українським водіям показали, як усе зробити правильно

Також, колеса цілі та кермо на місці: водіння авто по дорозі з ямами, як уникнути плачевних помилок