Депутати визначили, що під час війни безробітні не можуть отримувати більше, ніж розмір мінімальної заробітної плати максимальної допомоги.

Тому всі, хто має статус безробітного з 1 січня 2023 року отримуватимуть менший розмір максимальної допомоги. Про це йдеться у Законі України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", який було проголосовано у Верховній Раді у вересні 2022 року.

Соцдопомога. Фото: скрін youtube
Соцдопомога. Фото: скрін youtube

Скільки виплачуватимуть безробітним

Під час воєнного стану максимальний розмір допомоги з безробіття не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством.

З 1 січня 2023 року максимальний розмір виплат із безробіття становитиме 6 700 грн замість 9 750 грн, як було у 2022 році. Мінімальна допомога з безробіття у 2023 році становитиме 1 000 грн, а не 1 800, як було роком раніше.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Тривалість виплати допомоги безробітним не може перевищувати 90 календарних днів, а для громадян передпенсійного віку — 360 календарних днів.

Центр Зайнятості. Фoто: Youtube
Центр Зайнятості. Фoто: Youtube

Як отримати статут безробітного

Послуга з оформлення статусу безробітного доступна у додатку та на порталі "Дія". Для цього потрібно:

  • відкрити пункт "Послуги";
  • обрати категорію "Допомога з безробіття", після цього вибрати пункт "отримати статус безробітного".

Нагадаємо, ми писали, що в Україну заходять справжні морози: в яких областях буде найхолодніше на Різдво, прогноз на 5-9 січня.

Як повідомляв "Знай.ua" валютчиків прикриють? Нацбанк змінив умови для обмінників — не зустрінеш на кожному кроці.

Також "Знай.ua" інформував, російським мобікам роздали замість телефонів "кишеньковий мотиватор" для дорослих, щоб скинути напругу.