При народженні дитини українським сім'ям надається допомога від держави - виплата певної суми та видача "пакету малюка" з речами, які знадобляться у перші місяці життя. Однак, якщо виникне бажання, стандартний набір можна обміняти на грошову компенсацію.

Якщо сім'я вибере гроші замість "пакету малюка", то отримає як мінімум три прожиткові мінімуми - 6816 гривень, які призначені для дитини до 6 років. Подати заяву на отримання компенсації цього набору можна протягом 12 місяців після народження малюка.

народження дитини
народження дитини

Грошова компенсація надходить на спеціальну соціальну картку ПриватБанку. Суму можна буде витратити лише на конкретну групу товарів за безготівковий розрахунок та в магазинах, що беруть участь у проекті "Монетизація одноразової натуральної допомоги", або купити товари в інтернет-магазині "Мамалюк".

Ось на що можна витратити компенсацію:

  • гігієнічні засоби та косметика,
  • дитяче харчування,
  • одяг та взуття для дитини,
  • дитячий посуд,
  • предмети, призначені для догляду за новонародженим,
  • постільні приналежності,
  • коляски, автокрісла, ходунки та інші габаритні вироби для малюка,
  • іграшки, розвиваючі килимки та інші аксесуари для дітей.

Пакет малюка, скріншот з відео
Пакет малюка, скріншот з відео

Що входить у "пакет малюка":

Сім'ї після народження дитини видають одяг, пелюшки, підгузки, ковдру, матрац, килимок, що розвиває, іграшки, а також гігієнічні засоби для догляду за дитиною. Якщо таких пакетів немає в медустанові до моменту виписки, його можна оформити після управління соцзахисту за місцем проживання або перебування заявника.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Базова виплата на дитину

Загалом допомога на дитину становить 41 280 гривень. Перші 10320 гривень цієї суми виплачуються одразу, а решта коштів надходить протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 гривень на місяць.

Дитина. Фото: скріншот youtube
Дитина. Фото: скріншот youtube

Нагадаємо, скільки українці витратять на новорічний стіл-2023

Раніше ми писали про те, що Укрпошта допоможе українцям із генераторами