На Новий рік багато українців схиляються до того, щоб купити живу ялинку в дім, адже запах мандарин та хвої асоціюється з новорічними дивами та святами.

Звичайно, хтось уже давно купив штучну красуню і вберіг себе від "радості" збирати голки по підлозі до літа, а хтось притримується традиції. Для останніх і буде наша новина. Усі ми знаємо, що за незаконне вирубування ялинок та сосен в українському законодавстві передбачено штрафи та інші покарання. Але мало хто знає, що ці покарання стосуються не лише тих, хто продає, а й тих, хто купує. І ось так через недогляд чи небажання йти на офіційні точки продажу ви ризикуєте залишитися без кругленької суми грошей у гаманці.

Новорічні ялинки, скріншот: YouTube
Новорічні ялинки, скріншот: YouTube

Дуже багато зараз ялинок та на ялинкових базарах. Але у Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА радять киянам обирати "правильну" ялинку. Адже за дерево, зрубане браконьєрами, може бути штраф не лише продавцю, а й покупцю.

За купівлю незаконно зрубаного дерева можна отримати штраф від 500 до 1 700 гривень.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Охочі купити ялинку повинні перевірити, чи є на ній чіп або бирка (самоклейна етикетка) з усією інформацією про походження хвойного дерева.

Про те, де можна купити "ялинку в законі" повідомляється за посиланням (разом із адресами у кожному районі Києва).

Новорічні ялинки, скріншот: YouTube
Новорічні ялинки, скріншот: YouTube

Варто також зазначити, що щорічно напередодні новорічно-різдвяних свят молоді ялинки, сосни, туї, ялівці та кипариси у парках та скверах столиці обробляють спеціальними речовинами – репелентами. Таким чином, районні КП УЗН намагаються вберегти рослини від злодіїв, адже репеленти у теплому приміщенні виділяють різкий неприємний запах.

Нагадаємо, як обрати якісну живу ялинку, яка буде "в законі" та довго простоїть: перевірені лайфхаки перед Новим роком.

Раніше ми повідомляли, як зробити з новорічної ялинки надійний форт, непробивний для кота: 3 елементарні поради.