Через руйнування російськими ракетами об'єктів енергетичної інфраструктури українці обмежено можуть споживати електроенергію.

Але через відсутність світла, страждають також і мобільні мережі. Українці помітили, що мобільний зв'язок працює лише кілька годин, а доступ до мережі Інтернет спочатку присутній з позначкою 4G, потім – лише 3G та 2G EDGE. У Національній комісії з державного регулювання (НКЕК) пояснили, чому так відбувається.

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

Обладнання, з якого складається базова станція мобільного зв'язку, не працює без електроенергії. Коли електрика вимикається, сигнал слабшає, а потім узагалі зникає. Це стосується як інтернету, так і зв’язку.

Базові станції обладнані резервними джерелами живлення. Вони здатні забезпечувати автономну роботу базової станції від двох до п’яти годин.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

мобільний зв'язок
мобільний зв'язок

Під час блекаутів мобільні оператори відключають частину обладнання (наприклад, окремі частотні діапазони або стандарти), щоб надавати пріоритет голосовим послугам зв’язку.

Українцям радять у період блекауту користуватися послугами SMS та месенджерів. У випадку втрати зв'язку у мережі вашого оператора можна скористатися послугою національного роумінгу на мережах операторів Vodafone Ukraine, Kyivstar, lifecell та 3mob.

Можна скористатися роумінгом

Для цього потрібно: Відключити автовибір мережі:

  • на Android: Налаштування — Мобільна мережа (чи Підключення) — Оператор;
  • на iOS: Параметри — Стільникові дані — Вибір мережі;

Знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи lifecell;

Якщо зареєструватися не вдалося, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу;

Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Нагадаємо, ми писали, що українці через "ДiЯ" зможуть отримувати соцвиплати: як це працюватиме і для чого.

Як повідомляв "Знай.ua" як зробити з новорічної ялинки надійний форт, непробивний для кота: 3 елементарні поради.

Також "Знай.ua" інформував, як часто потрібно змінювати воду у кота? Прості поради щодо того, як зберегти життя мурчику