Розмір доплати за понаднормовий стаж залежить від тривалості страхового стажу та розміру пенсії.

Надбавка обчислюється за формулою закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Відповідь на це питання роз'яснив Сергій Коробкін, незалежний консультант ПФУ.

За кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років і чоловіками понад 25 років, пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії (але не більше ніж на 1% від прожиткового мінімуму).

Гроші, виплати. Фото: скриншот Youtube
Гроші, виплати. Фото: скриншот Youtube

Це стосується тих, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня 2011 року. Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, понаднормовим вважається стаж, відпрацьований понад 30 років для жінок і понад 35 років для чоловіків.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Наприклад, жінка пішла на пенсію з 1994 року. Загальний стаж становить понад 44 роки.

У мене є сумніви щодо правильності доплати за перероблений стаж. За 24 роки мені доплачують 234 гривні. А в газеті я прочитала, що мають виплачувати 35% від загальної пенсії.

Пенсіонери, скріншот: Youtube
Пенсіонери, скріншот: Youtube

Фахівець пояснює, що жінка пішла на пенсію до 2011 року, отже – у неї 24 роки понаднормового стажу (відпрацьований понад 20 років). З роздруківки, що додається до листа, видно, що основний розмір пенсії становить лише 977,14 гривні. Тому у цьому випадку доплата за перероблені роки становить лише 234,51 гривні (977,14 х 24%).

Пояснимо, що 35% можуть доплачувати лише тому, хто має 35 років понаднормового стажу. І цей відсоток братиметься не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який нині становить 2093 гривні.

Нагадаємо, ми писали, що плями та дрібні подряпини — не причина викидати шпалери, декілька порад від фахівчинь порядку

Як повідомляв "Знай.ua" виплати допомоги при народженні дитини затримують, причина

Також "Знай.ua" інформував, в Україні все ж таки підвищать тарифи на електроенергію: скільки грошей витягнуть з кишень