Війна стала величезним випробуванням для українського народу. Багато хто вже який місяць живе в ямі безгрошів'я, роботу знайти все складніше, а ціни зростають з шаленою швидкістю. Світовий банк дав свій прогноз про те, що чекає на Україну в майбутньому.

До кінця 2023 року, згідно з прогнозом, 55% населення України житиме за межею бідності. До війни ці показники сходилися на 2%, а нинішні – 25%. Визначить межу прожитковий мінімум. На сьогоднішній день в Україні він становить 2589 грн. Найбідніші країни нарівні з пенсіонерами – багатодітні сім'ї.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Масова міграція та безробіття всередині країни також дуже впливає на загальну картину. Взимку багато хто захоче перебратися до Європи – до 11 млн тих, хто вже виїхав, незабаром приєднаються ще до 3 млн.

Українці їдуть за кордон переважно в пошуках роботи. За офіційними даними Мінекономіки, з кінця лютого безробітними стали щонайменше 5 млн. українців.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Безробіття. Фото: скрін youtube
Безробіття. Фото: скрін youtube

Світовий банк також підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,1% до 3,3%. За останні декілька місяців покращено й оцінку економіки поточного року: падіння становить 35%, хоча в червні очікували 45,1%.

Проте у прогнозах оптимістичний Міжнародний валютний фонд. Там очікують зростання українського ВВП у 2023 році на 1%. Водночас інфляція, за даними МВФ, становитиме близько 25%.

"Руйнівний соціальний та економічний вплив війни на Україну триває, що призводить до великої кількості загиблих серед цивільного населення, міграції або внутрішнього переміщення третини населення, колосальної шкоди для інфраструктури та виробничих потужностей", – заявив глава місії МВФ Гевін Грей.

Експерти очікують, що за таких умов економіка України у 2022 році впаде на 33%, а наступного – почне стабілізуватися.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Раніше ми писали про те, що за рік ціни стали захмарними: на скільки зросли витрати українців на продукти

Як повідомляв Знай.ua, в Україні ще не все так погано: в яких країнах традиційна вечеря на Різдво обійдеться найдорожче