У вівторок, 13 грудня, православні святкуватимуть велике церковне свято – День Андрія Первозваного.

Навколо цього дня ходить чимало легенд, і люди відзначали певні прикмети. В Андріїв день існує і кілька заборон, яких необхідно дотримуватися, щоб заслужити Божу прихильність, і не привести до свого дому невдачу.

Андрій Первозванний, фото: Главред
Андрій Первозванний, фото: Главред

В Андріїв день не можна робити якусь роботу по дому. Також у це свято не проводять гучних народних гулянь, а в церкві не проводиться вінчання. Відзначати Андріїв день треба у тихому, сімейному колі. При цьому на столі не повинно бути м'яса та молокопродуктів, оскільки свято посідає пост. За народними повір'ями, в Андріїв день по землі ходить нечиста сила, тому найкраще залишатися цього дня вдома.

Щодо прикмет, необхідно стежити за погодою. Якщо снігу немає, зима буде теплою, а якщо є – морозною та сніговою. Якщо вода тиха, зима буде нехолодною, а якщо вода біжить шумно, у січні чекайте на снігові бурі. Червоний вогонь у печі говорить про холодну зиму, а білий вогонь – на теплу зиму. До речі, якщо погода холодна, але світить сонечко, варто чекати хорошого врожаю.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

збір врожаю зернових
збір врожаю зернових

Ворожіння на Андрія Первозваного

1. Перед сном потрібно покласти шматочок випеченого своїми руками хліба під подушку. При цьому примовляти: "Наречений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати" . Вважається, що першим насниться той, за кого наречено заміж.

2. Написати на записочках імена 13 чоловіків (зокрема й Андрія) і покласти під подушку. Вранці дівчина витягує першу записочку, що трапилася, і читає ім'я. Вважається, що саме так зватимуть її судженого.

3. Налити в тарілку води та викласти пару соломинок у вигляді містка. Вважають, що наречений з'явиться уві сні, щоб перевести наречену через місток.

4. Коли всі в будинку ляжуть спати, дівчина гасить світло і сідає біля заштореного вікна. При цьому красуня загадує: "Звужений, ряжений, їдь повз вікно" . Потім прислухається до вікна, що проходять повз. Якщо звук гучний, крик чи свист, то, значить, суджений буде багатим, а сімейне життя – веселим. Коли проїжджають тихо, то дівчині судилося вийти заміж за бідного хлопця.

ворожіння на Масляну по млинцях, ілюстративне фото х вільних джерел
ворожіння на Масляну по млинцях, ілюстративне фото х вільних джерел

Нагадаємо, остання дзеркальна дата перед Новим роком: як правильно провести 12 грудня, щоб збулися бажання.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не просіть це в новорічну ніч: які бажання не виконають Чорний Кролик та Кіт.