У Нацбанку пояснили, що через посилені атаки рф на енергетичну інфраструктуру провокують прискорення інфляції.

У 2023 році інфляція може посилитися на 1-2 процентні пункти, повідомляє пресслужба Нацбанку України.

Продукти, скріншот з відео
Продукти, скріншот з відео

В Україні вже зараз спостерігається прискорення інфляції. Основними факторами збільшення інфляційного тиску залишаються наслідки воєнних дій та окупація окремих регіонів України. Ці фактори впливають безпосередньо на ведення бізнесу, зростання витрат на виробництво продукції.

Надалі все залежатиме від того, за яким сценарієм розвиватиметься ситуація в енергетичній сфері. У НБУ розглядають три варіанти:

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще
  1. Терор Росії продовжиться, але ЗСУ зуміють захистити об'єкти критичної інфраструктури. У такому разі дефіцит електроенергії буде не вищим за 25%.
  2. Повільне відновлення та глибше пошкодження інфраструктури. У цій ситуації дефіцит зростає.
  3. Масштабні перебої у енергосистемі.

Також зазначають, що собівартість продукції значно зросте. Причиною є ті ж самі генератори та пальне до них, а також порушення технологічного процесу.

Крім того, зберігається ризик розбалансування державних фінансів з огляду на непередбачуваний характер війни та виникнення додаткових бюджетних потреб. А ще посилюють ризики неповернення в Україну значної частини громадян, які виїхали за кордон, а також додаткового виїзду населення з України щонайменше на період опалювального сезону.

Нагадаємо, ми писали, що будуть помирати пачками: на росії почався найсильніший за всю історію дефіцит ліків.

Як повідомляв "Знай.ua" забудьте про ці продукти, якщо болить горло: вони лише погіршують стан.

Також "Знай.ua" інформував, що закупитись про запас: у супермаркетах України змінилась ціна соняшникові олії та цукру.