Через регулярні відключення світла в результаті російських атак можуть подорожчати продукти харчування. Про це заявив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопко. Вирости в ціні можуть молочка, м'ясо, овочі та фрукти.

Як зазначив Гопко, ланцюжок виробництва молочних продуктів був тимчасово обірваний, що негативно вплинуло на ринок. Все через те, що була потрібна постійна робота систем на електриці, щоб продукт не був зіпсований і відповідав належній якості.

Ціни на молоко, скріншот з відео
Ціни на молоко, скріншот з відео

"За рахунок екстрених зупинок переробні комплекси не зможуть встигати переробляти в повному масштабі всю сировину від ферм та підприємств, що тимчасово не дасть відчутно збільшитися в кінцевій ціні", – пояснює експерт.

Стримувати збільшення цін на молочні продукти, за його словами, може й збільшення обсягів імпорту. Такий сценарій також очікуємо, якщо блекаути відбуватимуться дедалі частіше.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок
Показати ще

М'ясо

На першому місці використання енергії є птахівництво. Для вирощування бройлера необхідне безперебійне освітлення, паралельно із цим приміщення має бути теплим. Інкубатор постійно повинен бути підключений до електромережі, щоб тримати постійну температуру для яєць.

М'ясо, скріншот: YouTube
М'ясо, скріншот: YouTube

"Зростання ціни в грудні очевидне: виробники намагаються пристосуватися до такої складної роботи, наявна кількість генераторів відіграватиме велику роль у роботі галузі як для підтримки нинішньої ситуації підприємств, так і розвитку молодняку", – сказав експерт.

Нестабільне електропостачання є проблемою для свинарства. За інформацією багатьох профільних компаній, перебої електрики сильніше вплинули на просідання закупівельних цін переробниками. Виробництво яловичини також має труднощі з переробкою, як і всі підприємства.

Овочі та фрукти

Зростання цін можливе і в категорії овочів та фруктів. Для зберігання у сховищах та складах потрібно підтримувати температуру.

У багатьох випадках це регулюється через електронні прилади. Паралельно із цим використання палива та логістика також вплинуть на кінцеве ціноутворення.

Фрукти та овочі. Фото: Youtube
Фрукти та овочі. Фото: Youtube

Раніше ми писали про те, що АЗС різко підняли ціни на бензин, дизель та автогаз: повний бак обійдеться в цілий стан

Як повідомляв Знай.ua, до Нового року українці побачать нові цінники на продукти: що зміниться та чи загрожує дефіцит