Ризики знецінювання гривні залишаються, і основний фактор, який усі враховують, – непередбачуваність.

Засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp, експертка з інвестицій та фінансової грамотності Уміда Самоєнко розповіла, чи може долар коштувати 50 грн.

курс долара, фото Pxhere
курс долара, фото Pxhere

Восени у Міністерстві економіки опублікували макропрогноз на 2023 рік, згідно з яким до кінця наступного року долар мав би зрости до 50 грн. Однак пізніше прогноз оновили, і так на кінець 2023 року очікується офіційний курс на рівні 45,8 грн за долар. У перші місяці нового року він має складати 42,2 грн за долар. Ринковий, відповідно, буде вищим на близько 10%.

Протягом наступних місяців очікується ослаблення національної валюти. Однак чи буде це точно 50 грн, сказати важко. Самоєнко пояснила, що не варто забувати про те, що це лише прогнози, і вони можуть не справдитися. І в основному через те, що під час війни основні чинники, які тиснуть на валюту, можуть різко змінитися.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

На курс долара, як і на інші показники, в тому числі інфляцію, у 2023 році впливатимуть такі чинники:

  • геополітична ситуація та обсяг завданої шкоди інфраструктурі України через війну;
  • рівень експорту;
  • фінансова допомога від західних країн.

Нагадаємо, ми писали, що гривня ослабне, але не здасться: українців здивували прогнозом курсу долара до кінця 2023 року.

Як повідомляв "Знай.ua" долар просів на початку тижня: чого чекати від валюти на тижні

Також "Знай.ua" інформував, долар просів у ціні на чорному ринку: якою буде ситуація з валютою на початок грудня