Усі затяті спортсмени та борці за гарну фігуру напевно скажуть, що у картоплі мало чого корисного. Проте експерти стверджують, що цей коренеплід може приносити велику користь організму.

Результати нового дослідження показали, що цей продукт менш шкідливий, ніж це вважалося раніше. Про це йдеться у статті, опублікованій у науковому журналі Journal of Medicine Food.

Картопля, скріншот: YouTube
Картопля, скріншот: YouTube

Фахівці Центру біомедичних досліджень Пенінгтона (США) провели експеримент, після якого дійшли несподіваних висновків про користь здоров'ю картоплі. Коренеплід, що містить багато вуглеводів, часто рекомендують дієтологи, але в дуже обмеженій кількості через ризик набору ваги та проблеми з підвищенням цукру в крові.

Автори дослідження зазначили, що такі ризики виключаються, якщо картопля додається до здорового чи дієтичного раціону.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Картопля багата на важливі поживні мікроелементи і не збільшує ризик ожиріння і діабету", – заявили дослідники.

Картопля. Фото: скриншот Youtube
Картопля. Фото: скриншот Youtube

В експерименті взяли участь декілька десятків людей віком від 18 до 60 років. Всі вони мали зайву вагу або ожиріння, а також резистентність до інсуліну. Учасників розділили на групи, і в кожній учасники дотримувалися власних харчів із великою кількістю овочів та фруктів. Але в першій групі 40% м'яса у звичному для людей раціоні замінювали бобові – квасолю та горох. У другій м'ясо замінювалося відвареною в шкірці та охолодженою картоплею.

"Результати показали, що картопляна дієта та дієта з переважанням квасолі та гороху однаково корисні для організму і фактично не мають суттєвої різниці для здоров'я", – йдеться у статті.

Вчені зазначили, що картопля часто незаслужено демонізується. За їх словами, охолоджена відварена картопля стає джерелом резистентного крохмалю, що виконує функцію пребіотика: його поїдання сприятливо позначається на стані кишкової мікрофлори, імунітету, підтримує активний обмін речовин.

Здорові продукти, фото: Interfax
Здорові продукти, фото: Interfax

Раніше ми писали про те, що ніколи не сушіть одяг на батареї: ви здивуєтеся, чому не варто цього робити

Як повідомляв Знай.ua, якщо пригоріла каструля: легкий спосіб очищення без губки, порошків та гелів