Після появи інформації про те, що в Києві планують встановлювати ялинку, незважаючи на війну, ракетні атаки та економію електрики українці не на жарт збунтувалися.

Одні доводили, що зараз не час для таких святкувань, інші заперечували, що не можна відмовлятися від простих радощів і на радість російським окупантам сидіти і страждати, адже в них ялинки точно будуть у кожному місті.

Цим суперечкам не було б кінця і краю, але нарешті із заявою вирішив виступити і мер Києва Віталій Кличко. Спочатку він сказав, що гроші на ялинку виділятимуться не з бюджету, а тепер розповів і про деталі новорічної красуні.

Головна ялинка Києва (Фото зі сторінки Folk Ukraine)
Головна ялинка Києва (Фото зі сторінки Folk Ukraine)

У Києві цього року не проводитимуть новорічних святкувань, зокрема з міркувань безпеки. Але все ж таки встановлять символічні ялинки за рахунок меценатів та бізнесу.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Про це заявив мер столиці Віталій Кличко. BBC Україна. Він додав, що це потрібно для того, щоб були позитивні емоції, незважаючи на складну ситуацію.

"Ми живемо в умовах надзвичайної ситуації – воєнного стану. І в таких умовах заборонені масові збори. З міркувань безпеки, насамперед… Як таких святкувань не буде, але символічні ялинки за небюджетні кошти будуть. Бізнес висловив бажання поставити ялинки у ключових районах нашого міста , і ми пішли назустріч, враховуючи те, що ми боремося і за те, щоби був гарний настрій у дітей. Хлопці на передовій роблять все, щоб країна жила", - пояснив Кличко.

Віталій Кличко, скріншот: YouTube
Віталій Кличко, скріншот: YouTube

Варто зазначити, що принаймні 10 українських обласних центрів цього року не встановлюватимуть новорічні ялинки. Зокрема, Дніпро, Рівне, Чернівці, Чернігів, Черкаси, Харків, Тернопіль, Вінниця, Миколаїв та Суми.

Наприклад, мер Дніпра Борис Філатов відкинув цю ідею після Facebook-опитування: серед понад 60 тисяч учасників голосування противники ялинки перемогли з мінімальною перевагою (52%).

Чи може ялинка посилити ситуацію зі світлом у столиці та інших великих містах

Видання Forbes Ukraine визнало і дійшло висновку, що порівняно невелика, але яскрава 14-метрова ялинка, встановлена ​​торік у Маріуполі, мала потужність звичайного електрочайника.

"Якщо взяти середню квартиру в Києві (споживає 400 кВт-год на місяць), споживання ялинки, що працює 24 години, дорівнює еквіваленту 10–20 квартир або двом-п'яти постійно включеним бойлерам або електрочайникам. Якщо ялинку включатимуть вісім годин на добу – відповідно втричі менше" , – припускає старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Новорічна ялинка у Києві, фото: Знай.ua
Новорічна ялинка у Києві, фото: Знай.ua

Міста можуть вирішувати питання харчування ялинок за рахунок генераторів. На один вечір ялинкової ілюмінації, що працює, вистачить одного генератора на 10 кВт, вважає Фостик. Подібні апарати споживають 2,5-3 л пального на годину. Відтак, за розрахунками, п'ять годин роботи гірлянд коштуватимуть близько 750 грн.