Зростання цін відбулося через кілька факторів, серед яких значну роль відіграє вплив війни та зруйнованої енергоінфраструктури.

Зростання цін на соняшникову олію відбулося за ринком соєвої олії. Про це повідомляє аналітика електронної зернової біржі GrainTrade.

Ціни на рослинну олію, скріншот з відео
Ціни на рослинну олію, скріншот з відео

Ціни злетіли також на тлі затримки збирання та можливого зменшення врожаю соняшнику в росії, а також спираючись на прогнози щодо скорочення перероблювання в Україні.

Останнім часом маслозаводи зупиняються через відсутність енергопостачання, що трапилось через пошкодження інфраструктури. Ціни попиту на українську соняшникову олію з постачанням у порти Болгарії залишаються на рівні 1240-1250 доларів за тонну.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Рослинна олія, скріншот з відео
Рослинна олія, скріншот з відео

У середині країни ціна за місяць рафінованої олії зросла на 11 копійок. Олія "Олейна" рафінована, в обсязі 850 мл має середню ціну 62,55 грн.

Ціни на олію. Фото: скриншот Мінфін
Ціни на олію. Фото: скриншот Мінфін

Олія "Щедрий Дар" рафінована, 850 мл середня ціна: 65,47 грн. Вона зросла на 23 копійки.

При чому в Новусі "Щедрий дар" можна придбати за 61,59 грн, а найдорожчу пропозицію в Ашані – там за таку саму олію просять 68,90 грн.

Нагадаємо, ми писали, що на щастя українців і всупереч прогнозам експертів, деякі продукти впали в ціні.

Як повідомляв "Знай.ua", заповнюємо "морозилку", поки ціни не кусаються: в Україні подешевшала курятина та свинина, сало менш доступне.

Також "Знай.ua" поінформував, що українцям показали нові цінники на важливі продукти: скільки коштує молоко, курятина, олія та хліб.