Щоб допомогти населенню пережити зиму в умовах війни, уряд запровадив кілька програм допомоги. Було організовано доставлення безоплатної паливної деревини в райони восьми прифронтових областей.

Зокрема, мова йде про Донецьку, Запорізьку, Миколаївську, Сумську, Харківську, Херсонську, Дніпропетровську та Чернігівську області. Передусім цю допомогу буде надано вразливим категоріям осіб: людям похилого віку, багатодітним родинам та людям з інвалідністю.

Крім того, було запущено державний онлайн-магазин дров "ДроваЄ". Через нього можна замовляти дрова безпосередньо у державних лісгоспів. Авторизуватись у додатку "ДроваЄ" можна через додаток "ДІЯ" або банк-ID.

Дрова, скріншот: YouTube
Дрова, скріншот: YouTube

Також відомо, що на опалювальний сезон одна фізособа може замовити не більше 15 м3 дров. Зараз у додатку представлено 144 держпідприємств - лісних господарств. При потребі можна замовити послугу доставлення, проте вона доступна далеко не у кожному лісгоспі.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Для прикладу, якщо замовляти дрова з доставкою на лівий берег Києва, найближчий лісгосп, що пропонує послугу транспортування до клієнта знаходиться за 350 км.

Водночас "Бориспільське лісове господарство" чи "Київське лісове господарство" за 15-17 км пропонують лише не колоті дрова на умовах самовивозу за 680 грн/м3 та 1140 грн/ м3 відповідно.

Дрова, доставка - фото s-tehnika.com.ua
Дрова, доставка - фото s-tehnika.com.ua

Крім того, дрова можна придбати особисто в будь-якому з діючих лісництв. Людина повинна звернутися з паспортом у лісництво, написати заяву і купити дрова.

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець зауважив, що ціни на паливні дрова встановлюються місцевими обласними державними адміністраціями - їх мали б продавати з мінімальною рентабельністю, що становить 3-5%, пише agronews.ua.

Щодо вартості на дрова, то вони у різних регіонах суттєво відрізняються. Найдешевші дрова другої групи на умовах самовивозу,зараз у Чернігівській області, вони коштують в межах 600-700 грн/м3. Водночас на заході та півдні країни дрова дорожчі — 1100-1200 грн/м3.

Для порівняння, в цьому році ціни на твердолистяні породи у Сумській ОУЛМГ , за їх даними, вищі на 15-20% від минулорічних через збільшення затрат на заготівлю. У лісгоспах Івано-Франківської області повідомили, що підняли ціну на 10%. Колоті дрова там коштують від 1 900 грн/м3.

Опалення дровами, скріншот з відео
Опалення дровами, скріншот з відео

Нагадаємо, у ПФУ пояснили важливий нюанс нарахування пенсії чоловікам: потрібно виконати одну умову

Як повідомляв "Знай.ua", чому булочки та хліб вам не вдаються: як правильно використовувати дріжджі, у цьому часто помиляються

Також "Знай.ua" писав, свіжий базилік на підвіконні: як виростити ароматну зелень у будь-який сезон року