Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих безсрібників та чудотворців Косми та Даміана Азійських та матері їхньої преподобної Феодатії.

Інші назви свята: "Кузьминки", "Кузьма та Дем'ян", "Рукомісники", "Безсребреники", "Божі ковалі".

Косму та Даміана вважають покровителями сімейного вогнища, ковалів, рукоділля та ремесел. Тому можете вимовити відповідні молитви.

Оскільки Кузьминки були святом закінчення молотьби, то потрібно приготувати кашу з нового врожаю. Раніше навіть влаштовували братчину з різними частуваннями та пивом, яке варили вранці. Частину продуктів потрібно обов'язково вкрасти в когось. Так як про це звичаї знали всі, то багато господинь спеціально залишали різні продукти без нагляду, щоб викрасти їх було легше.

Дівчина з куркою, фото: GetBg.net
Дівчина з куркою, фото: GetBg.net

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Цього дня господарка будинку – дівчина на виданні. Вона готує на всю родину обрядову їжу та пригощає рідних. Перша їжа - зварене круто яйце. Воно допоможе захистити людей від безпліддя. А друга обов'язково страва – локшина з куркою.

Ще на Кузьминках відзначають курячі іменини. Наголошували на них дивно, багаті відправляли бідним родичам курок у подарунок. Подібні сюрпризи робилися і пані, а вони дарували селянам стрічки. Таких курок не можна вбивати, їх треба годувати ячменем та вівсом, всіляко почитати. Яйця від цих курок вважаються цілющими.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 14 листопада

Косма та Дем'ян вважаються покровителями ковалів та майстринь. Тому в цей день гріх працюватиме в кузні та займатиметься рукоділлям. Але якщо не встигли щось зв'язати, то можна попросити у них допомоги надолужити втрачене. Також, коли даватимете милостиню, не дивіться в очі жебракам. Інакше до вас прийде біда. Ще не можна виливати надвір воду, в якій викуповували новонародженого. А то дитина не спатиме.

Нагадаємо, що в небезпеці кожен, хто має телефон: українцям показали, як смартфон може стежити за нами.

Раніше ми повідомляли, що Укрзалізниця запустила продаж квитків до Херсона, Маріуполя та Донецька: 3 перші рейси.