Українцям розповіли, як у Пенсійному фонді України можуть суттєво "зменшити" виплати для пенсіонерів. Чого чекати і що робити в таких випадках.

Про це пише видання "Пенсія онлайн".

Як відомо, пенсійні виплати розраховуються не просто із цифр у голові. Все це спеціальна окрема система, яка має багато складових. Є кілька ключових, з яких і виходить підсумкова сума.

По-перше, це середній заробіток по всій країні за останні три роки. Щоразу цей показник лише зростає, і потім впливає на розмір новопризначених виплат.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Цей показник індексується у березні кожного року, після чого у Пенсійному фонді України звітують про масове підвищення виплат. Основні маніпуляції ПФУ для зменшення розміру – при переході з одного виду пенсії на пенсію за іншим законом має використовуватись середній заробіток за три попередні роки до переходу на нову пенсію.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Далі йтиметься про коефіцієнт стажу, і чим він більше - тим вище. Все залежить від правильного підрахунку стажу. Бувають випадки, коли ПФУ все ж таки не враховують якийсь період трудової діяльності, і зовсім не говорять про це пенсіонери. Стаж згоряє, а пенсіонери позбавляються заслужених виплат.

Коефіцієнт заробітку. Він знову чим більше, тим краще. Береться заробіток громадян з липня 2000 року і за бажанням 60 місяців поспіль до цього часу. Якщо заробіток до липня 2000 року не впливає на збільшення коефіцієнта заробітку (що більше, то краще), ПФУ його не враховує в розрахунку. Тому не треба турбуватися про те, що через довідку про заробіток до 2000 року пенсія зменшиться.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, що затримка пенсійних виплат: у ПФУ розповіли чого чекати найближчим часом

Раніше повідомлялося, що боржники за комуналку отримали попередження: із чим доведеться зіткнутися неплатникам

Також, кому з українців доплатять за роботу: у Мінсоцполітики назвали категорії та умови