За оцінками експертів, заборгованість досягла близько 100 млрд грн. При цьому більшість людей мають борги насамперед через відсутність коштів, а не тому, що не хочуть сплачувати.

Влада зайняла лояльну позицію щодо підтримки населення в питанні оплати комунальних послуг. Розпорядження Кабміну № 206 від 5 березня забороняє нарахування та стягнення штрафів та пені за несвоєчасну чи неповну оплату комуналки.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Заборонено відключати комунальні послуги в разі заборгованості. Водночас громадянам дозволено користуватися грошима на рахунках, які раніше були арештовані, зокрема за несплату газу, опалення, водопостачання. У результаті в деяких людей може виникнути ілюзія, що за несплату комунальних послуг нічого не буде.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснює відповідальність громадян тим, що багатьма українцями керує страх через можливу втрату своєї власності. У будь-якій іншій країні, вважає експерт, людина може мати акції, банківські та інші накопичення, тоді як більшість українців не мають нічого, окрім власного житла.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Потрібно врахувати, що борг за комунальні послуги в разі неплатежу зростатиме, а керівна компанія надалі матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

У найгіршому випадку боржник ризикує залишитися без житла. У статті 50 Закону України "Про виконавче провадження" йдеться, що в разі відсутності в боржника достатніх коштів або рухомого майна, відбудеться звернення щодо стягнення на об’єкти нерухомості. Це можливо при заборгованості в розмірі 20 мінімальних зарплат, тобто 134 тис. грн.

Нагадаємо, ми писали, що у ПФУ пояснили важливий нюанс нарахування пенсії чоловікам: потрібно виконати одну умову.

Як повідомляв "Знай.ua", спецоперація "Тра*нути Киву": екс-нардеп розповів, звідки на його дупу готувався напад.

Також "Знай.ua" інформував, що в Україні майже на 40 гривень подорожчав ходовий овоч: без нього салати будуть не такими смачними.