На 5 листопада 2022 року випадає Дмитрівська батьківська субота. Традиційно православні християни на це свято шанують усіх померлих, тому для них дуже важливо знати, як правильно поводитися, щоб не осквернити їхню пам'ять.

День Дмитрівської суботи називався ще Дідівськими плачами. У цей день християни мали плакати по покійних. Робити це потрібно було голосно, з голосінням. Адже слов'яни свято вірили, що покійні бережуть від бід і допомагають живим. А щоб мертві були прихильні до живих, їх треба згадувати з любов'ю і повагою. Плакали зазвичай жінки та дівчата.

Жінка плаче \\ фото thequestion
Жінка плаче \\ фото thequestion

Вважалося, що в останню поминальну суботу і природа плаче за померлими. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то зима буде холодною.

Звичайні люди вірили, що батьки обов'язково допоможуть вирішити будь-яку проблему. Звертатися до них було прийнято після триразового прочитання молитов, а також при запалених церковних свічках. Робили це у вечір п'ятниці чи вранці у суботу. Дуже часто проблема вирішувалася вже наступного дня.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У Димитрієвську суботу можна робити пожертвування, необхідно роздавати милостиню нужденним, не можна відмовляти їм у допомозі. Цього дня потрібно робити добрі вчинки і читати молитви, це допоможе стати ближчим до Бога. Якщо в церкву немає можливості, то дозволяється помолитися вдома перед іконами.

Молитва. Фото: Facebook
Молитва. Фото: Facebook

Дмитрівська субота 2022: чого не можна робити цього дня

Не можна погано відгукуватися про покійних.

Не можна перетворювати поминки на цвинтар на бенкет.

Не можна відмовляти у милостині.

Не можна працювати.

Під час поминального обіду забороняється вживати спиртні напої. Допускається лише "Кагор" і лише у символічних дозах.

Вважається недоречним веселитися, танцювати, розважатися. Але церква не рекомендує і впадати в іншу крайність — вдаватися до скорботи, адже християни вірять у безсмертя душі.

Дмитрівська субота 2020
Дмитрівська субота 2020: Facebook

Нагадаємо про молитви за сина та дочку до Господа, Пресвятої Діви та Ангела-охоронця: прості слова, щоб уберегти дітей від негараздів.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не робіть цього з хлібом: проблеми зі здоров'ям та життям ходитимуть по п'ятах.