Цього дня віруючі православної церкви вшановують пам'ять старозавітного святого пророка Осії, який входить до числа 12 малих пророків.

Інші назви свята: "Осій Осінній", "Осій Грязник", "Кінець літнього шляху".

Колесо наших предків вважалося оберегом, воно захищало від злих духів. Воно пов'язане із символом сонця, оскільки воно «котиться» небом. Якщо людину кусала змія, то крім трав промивали укусною водою, яку потім пропускали через колесо. Але ще колесо було символом відьми, ніби вона могла на ньому їздити. Навіть були легенди, що якщо у колеса, що котиться, вирвати спиці, то відьма втратить руки або ноги.

Варто відремонтувати цього дня все, що має колеса. Час також задуматися про зимову гуму. Це дуже важливе питання безпеки. Адже вже приходять сильні холоди та навіть морози.

Народні прикмети на 30 жовтня

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Не можна цього дня митися, щоб не змити здоров'я. Деякі навіть не вмиваються у страху перед хворобами. Жінки, за традицією, печуть бублики з маком і пригощають ними всіх рідних, близьких, сусідів. Дівчатам можна погадати на заміжжя. Візьміть тільки зняте колесо і котіть від вхідних дверей до воріт зі словами: «Милий, по доріжці приходь, мене з собою забери». Назад його слід притягнути. Якщо колесо торкнеться землі, то ви не вийдете заміж. Але мати може допомогти із надто важким колесом.

Якщо хтось захворів, то цього дня його катають на возі, який потім забирають. Вважається, що так людина обов'язково скоро піде на виправлення. Якщо в сім'ї постійні скандали, сварки меду чоловіком та дружиною, то треба удвох взятися за колеса та тричі прокрутити його проти годинникової стрілки. Так ви відженете все погане. А потім – три рази за годинниковою. Це привабить мир, щастя та любов.

День може бути небезпечним, не робіть нічого нового та важливого. Намагайтеся не нервувати, не скандалити і не сваритися. Це проб'є пролом, через який може проникнути темна сила.

Також можна дізнатися про погоду на зиму. Якщо віз скрипить, то зима очікується дуже сувора.

Нагадаємо про молитви за сина та дочку до Господа, Пресвятої Діви та Ангела-охоронця: прості слова, щоб уберегти дітей від негараздів.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не робіть цього з хлібом: проблеми зі здоров'ям та життям ходитимуть по п'ятах.