Реальний рівень заробітної плати українців впаде на чверть, а ціни піднімуться приблизно на 30%. Таким прогнозом на 2022 рік поділився Національний банк України.

За оцінками НБУ, ціни в 2022 році піднімуться на 30% і продовжать зростати в наступному - на 21%. У 2024 році ціни підскочать приблизно на 10%. Війна в цілому вкрай негативно вплине на економіку країни, очікується, що вона скоротиться на 32%. Наслідки повномасштабної війни обмежуватимуть відновлення економіки, тому очікується, що зростання ВВП у 2023-2024 роках становитиме від 4 до 5% на рік.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Зазначається, що номінальні зарплати українців у 2022 році стануть меншими на 12-13%, а реальні - на 25%, враховуючи рівень інфляції та інші фактори.

Гроші. Фото: скриншот Youtube
Гроші. Фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Втім, зарплати світять далеко не всім українцям, адже рівень безробіття за оцінками НБУ цього року становитиме 30%. Наголошується, що початок відновлення економіки в наступні роки спричинить створення нових робочих місць та зниження безробіття, втім, її рівень залишатиметься вищим за природний рівень через втрати економіки та поглиблення диспропорцій, пов'язаних з війною.

Раніше портал Знай повідомляв, внутрішні переселенці залишать без матеріальних виплат, і на це є причина: нове розпорядження Кабміну.

Також наш портал інформував, для українців підготували нові правила щодо підтвердження робочого стажу: які труднощі доведеться подолати.

Крім того, ми писали, українці можуть самостійно збільшити пенсійні виплати на 54% – у Пенсійному фонді розповіли подробиці.