Українцям розповіли, що буде із заробітними платами в країні у найближчі шість місяців. Є думка, що фінансове становище вітчизняного бізнесу поступово стабілізується. Незважаючи на складні умови війни, компанії різних секторів економіки адаптувалися до діяльності в нових умовах та намагаються підтримувати свої кадри.

Про це стало відомо завдяки даними експертів кадрового порталу grc.ua.

Згідно з інформацією фахівців, у цій ситуації ринок праці показує більш відчутну динаміку оновлення, порівнюючи з кризою 2014/2015 років та пандемічною кризою 2020 року.

Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua
Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua

Якщо під час кризи 2014/2015 років компанії повернулися до докризового рівня зарплат влітку 2016 року, то зараз через 7 місяців повномасштабної війни в Україні більшість роботодавців зазначають, що виплачують своїм співробітникам довоєнний рівень заробітної плати в національній валюті.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua під час дослідження з'ясував, що лише третина роботодавців виплачує своїм співробітникам скорочену заробітну плату. Серед тих, хто скорочував компенсаційні виплати персоналу, більшість (11,6%) зменшила оклади на 16-30%. Також більшість підприємств та організацій (7,8%) скоротили зарплату на 31-50%. Більш як на 50% відбулося скорочення окладів у 6,1% компаній.

Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua
Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua

З початку війни більшість компаній змінили підходи до додаткових виплат – бонусів та премій. Зокрема повністю відмовилися від додаткових виплат кожна п'ята компанія (20,8%). Чверть роботодавців (25,1%) змушені були скоротити додаткові виплати. 42,5% компаній зберегли бонуси та премії у тому розмірі, що співробітники отримували до війни.

Ще невелика частка (2,6%) роботодавців зменшила фіксовану частину заробітної плати, але збільшила бонуси. Позитивні зміни у матеріальній мотивації під час війни через збільшення додаткових бонусних виплат відбулися лише у 2,6% роботодавців.

Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua
Зарплати під час війни, інфографіка: grc.ua

На запитання, якої зарплатної політики дотримуватимуться компанії протягом найближчих півроку, чверть (28,2%) опитаних роботодавців відповіла, що не можуть спрогнозувати через невизначеність ситуації в країні.

Чверть підприємств та організацій (28,6%) планують утримати зарплати своїм співробітникам на довоєнному рівні. Кожна десята компанія планує поступове підвищення зарплат до довоєнного рівня після скорочення на початку війни.

Позитивні зміни у власній зарплаті планує кожна п'ята компанія – 10,7% опитаних роботодавців готується до підвищення окладів окремим ключовим співробітникам, 11% компаній мають заплановане до війни підвищення заробітних плат усім співробітникам.

Нагадаємо, у ПриватБанку докладно розповіли про невиплачені кредити українців: що робитимуть із боржниками.

Раніше повідомлялося, скільки українців отримають понад 10 000 грн. пенсії після жовтневого перерахунку.

Також, без субсидій та виплат з безробіття: кого з українців позбавлятимуть допомоги.