Українці вже котрий місяць спостерігають дике подорожчання майже всіх категорій продуктів, але експерти готують їх до погіршення ситуації та прогнозують новий стрибок цін.

Зі слів заступника "Всеукраїнської аграрної ради" Дениса Марчука, які він сказав у коментарі "РБК-Україна", загалом овочі можуть подорожчати до грудня 2022 року на 10–15%.

Магазин в Україні, фото Знай.ua
Магазин в Україні, фото Знай.ua

Експерт нагадав, що падіння цін на овочі наприкінці серпня та у вересні було викликане надлишком пропозиції. Аграрії намагалися реалізувати продукцію прямо з поля, бо через високі ціни на енергоносії багато хто відмовився від зберігання.

"Щоб не ризикувати, багато хто таким чином діяв. І ми побачили падіння ціни по всіх групах овочів, у тому числі борщового набору", – сказав він.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Однак у вересні та жовтні через дощі почали псуватися овочі на полях, як повідомив Марчук. Саме тому ціни скоро можуть зрости на 10-15% по всій овочевій групі.

"Це потенціал у період до грудня", – заявив експерт.

Чинником, який сильно впливає на цінову політику овочів цього року, є подорожчання логістики. А вона, на хвилинку, становить близько 25% у собівартості. За його словами, ціни на овочі взимку також визначатимуть погодні умови, оскільки через холодну погоду енерговитрати на зберігання зростають.

овочі, ринок, продукти, супермаркети, ціни, подорожчання / / фото Getty Images
овочі, ринок, продукти, супермаркети, ціни, подорожчання / / фото Getty Images

Раніше ми писали про те, що ціни на бензин, дизель та автогаз ніяк не вгамуються: нова вартість палива не потішить водіїв

Як повідомляв Знай.ua, за оплату газу стягується комісія, в "Нафтогазі" пояснили всі українцям: "Мінімум 15 гривень"

Також портал Знай.ua писав, фрукти стають доступнішими, але не всі: супермаркети встановили нові ціни на виноград та яблука