У церковному календарі це день вшанування пам'яті Якова Алфєєва – одного з 12 апостолів Ісуса Христа. Інші назви свята: "Яків", "Яків", "Яків студений", "Древопилець".

Цього дня було прийнято випікати пироги та пригощати ними своїх рідних та близьких. Вважалося, що це забезпечить добробут та міцне здоров'я на найближчий рік.

Святкували сьогодні та день Першої каші. Просто тому, що господині завжди ставили на стіл кашу із крупи нового врожаю. Її треба було обов'язково з'їсти. За традицією цього дня найкраще заготовляти дрова. Вважається, що вони грітимуть краще, тому що всі дерев'яні соки вже висохли в них. Та й раніше просто було ніколи займатися цим за польовими роботами. Намагалися рубати їх саме у "дров'янику". Це таке місце, де ростуть берези осики, верби, сосни, ялини та вільха.

Опалення дровами, скріншот з відео
Опалення дровами, скріншот з відео

Кашу потрібно їсти цього дня, бо тоді ви будете здоровими та сильними весь рік, а також проживете його у добробуті та у щастя. Можна приготувати будь-яку кашу нового врожаю, заправити її маслом або салом. Печуть також і пироги з кашею. Ними можна пригостити близьких, рідних та сусідів.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

А ще у цей час закривається грибний сезон. Тому варто поспішити за останніми сироїжками. Їх можна просто посмажити особливо смачні вони з картоплею, але можна засолити. З лісу слід повернутися до темряви. Інакше ви зустрінетеся зі злими духами, які бояться денного світла, але вільно почуваються вночі.

Прийнято цього дня і задобрювати дух лісу – Лісовика. Йому залишають на пні кашу та хліб. Дружині Лісовика приносили, як подарунок, кольорову хустку. Тоді подружжя допоможе вибратися навіть із найгустішої хащі, допоможе захиститися від усіляких травм і ран у лісі.

Дівчата можуть наговорити приворотні змови на сироїжки. Ними пригощають хлопця, що сподобався. Але якщо той відмовиться, то блюдо треба закопати під сухим деревом, щоб ніхто інший не з'їв і не закохався.

Що не можна робити 22 жовтня

Будьте сьогодні уважнішими і не витрачайте даремно сили. Обережніше у транспорті та натовпі, у вас можуть щось вкрасти. Також слід уникати сварок та любовних зв'язків, вони принесуть лише розчарування. Смарагд дуже допомагає у цей день. Якщо вам сняться погані сни, то покладіть його під подушку, і їх замінять світлі та радісні.

Народні прикмети на 22 жовтня

Нагадаємо, горіхи, міцний сон та будильник: українцям розповіли, як правильно налаштувати організм для переходу на зимовий час.

Раніше ми повідомляли чому восени потрібно сушити бананові шкірки: не викидайте їх у жодному разі.