У православному календарі цього дня вшановується святий мученик Єрофей Афінський, єпископ.

Інші назви свята: "Ієрофей", "Єрофей", "Лешегон". За народним повір'ям, 17 жовтня лісовик крізь землю провалюється. Розстається лісовий господар зі своїм зеленим, що встиг упустити додолу майже все листя, царством, ламає зі злої досади зустрічні дерева.

Тож якщо Лісовик зустріне людину, то може їй і кістки переламати. Але потім він іде на зимівлю. Наші пращури тільки сміливого відправляли в ліс, щоб задобрити лісовика булочкою, хлібом і жменею солі. Коли він повернеться, потрібно устілки у взутті перестелити зі шкарпетки на п'яту і так проходити весь день. За прикметою успіх буде з цією людиною весь рік.

Але якщо вам самим з якоїсь причини необхідно піти в ліс, то візьміть із собою березову гілку або головешку, що горить, Лісовик боїться її і не чіпатиме вас.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ще раніше готували настоянку Єрофєїч, яка допомагала при шлункових хворобах. Її наполягали на материнці, м'яті, полині, майорані, чебреці, звіробій та інших ароматних травах. Щоб відігнати морози слід дістати зимовий одяг і трохи бути схожим на вулиці. Однак зараз настільки спекотна погода, що потім легко застудитись, коли знімете її.

На вікнах, дверях та хвіртці потрібно розвісити зв'язки часнику. Це віджене погань, яка виходить зараз на вулиці. І найбільше її проказам піддаються п'яниці та безбожники. Їм краще не виходити на вулицю і не пити алкоголь, щоб біси не довели до божевілля. Також не забувайте про нижній хрестик у цей день.

Часник, скріншот з відео
Часник, скріншот з відео

Приказки та прикмети

  • Якщо 17 жовтня зоря червона – прикмета, що незабаром вітер почнеться.
  • Зима за сорок днів прийде, якщо в Єрофєєв день заснігло.
  • Фиркає кінь, – буде тепло, хропе – прикмета, що холод прийде.
  • За прикметою, якщо 17 жовтня солому свині тягають, – настає буря.
  • Напахнулися кури в Єрофєєв день, – очікується негода.
  • Півні кричать серед ночі 17 жовтня – прикмета, що пожежа може початися.