Усіх українців непокоїть питання, як пережити цю зиму в умовах війни та не розоритися на продуктах, які можуть бути ще й у дифіциті. У НБУ вирішили розповісти, що на нас чекає.

Експерти прогнозують, що ціни на продукти харчування до кінця 2022 року зростуть на 31%, однак у наступному році варто готуватися до стрибка цін ще на 20%.

Супермаркет, продукти \\ фото Знай.UA
Супермаркет, продукти \\ фото Знай.UA

"Ціни зростатимуть — це навіть не прогноз, а констатація факту. Цього року інфляція складе близько 30%. І стільки ж наступного року. За такої інфляції деякі продукти харчування можуть дорожчати і на 50%, і 70%, і 100%", - сказав економіст Олексій Кущ.

Гречка до кінця 2022 року навряд чи дорожчатиме, бо на внутрішньому ринку утворився надлишок. Вся продукція залишилася в країні, тому що в росію та білорусь, які завжди брали крупу, експорт закритий.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Ціни на гречку. Фото: скрін youtube
Ціни на гречку. Фото: скрін youtube

Є ймовірність того, що злетять ціни на фрукти та овочі. Це пов'язано і з війною, і з поганими погодними умовами в останній місяць. Хліб теж не відставатиме - цінник зростатиме, оскільки в нього закладено значну частину вартості газу, електроенергії та дорогу логістичну складову.

З цієї ж причини далі дорожчатимуть і курячі яйця. До цього їх ціна спадала через надвиробництво, викликане блокуванням експорту.

Яйця. Фото: скриншот з відео
Яйця. Фото: скриншот з відео

З соняшниковою олією поки що незрозуміло, адже вона є одним із головних продуктів українського експорту, і якщо можливостей для вивезення найближчим часом знайдено не буде, олія залишиться на внутрішньому ринку, а ціни, відповідно, якщо й не впадуть, то й не зростуть.

Раніше ми писали про те, що температуру в квартирах у опалювальний сезон знизять: уряд ухвалив остаточне рішення

Як повідомляв Знай.ua, нові ціни на автогаз змусять водіїв витрушувати з гаманців останнє: прогноз експерта

Також портал Знай.ua писав, обхід закону та великі штрафи: чи можуть українці назбирати дров для опалення у найближчому лісі