Багато жінок хоча б раз у житті зіштовхувались з насиллям. Маючи "совкове" виховання, в нашому суспільстві більш прийнято це замовчувати і приховувати, бо соромно.

Алде це неправильно і жінкам, що зазнали насильства обов'язково допоможуть. Однією з тих, хто допомагає українкам є і телеведуча та волонтерка Маша Єфросиніна. А зараз вона відкриває ще один напрямок допомоги, який дуже потрібний. Особливо це відгукнеться тим, хто був в окупації та мав нещастя "спілкуватись" з російськими окупантами.

Окупанти, скріншот: YouTube
Окупанти, скріншот: YouTube

"Фонд Маша" бере під крило найбільш незахищені категорії населення. Вони допомагають жінкам та дітям у проєктах "Незламна мама" (офлайн-програма психологічної реабілітації та наступна онлайн-підтримка), "Від великих сердець – для маленьких" (збір коштів на бокси з усім необхідним на місяць життя дитини). Надають гуманітарну та психологічну допомогу. У жовтні Фонд відкриває новий напрямок роботи – допомога і підтримка дівчат-підлітків.

"Усі ми, дорослі жінки, колись були підлітками, і пам’ятаємо, скільки небезпек приховує у собі цей вік. За даними Центру гідності дитини Українського католицького університету, 23% українців знають, що таке сексуальне насильство та домагання, – каже засновниця Фонду Маша Єфросиніна. – Мета нашого нового напрямку – це попередження насильства серед дівчат-підлітків. Ми навчимо їх бути сміливими. Саме таку назву – "Смілива" – має наш новий проєкт, який включає в себе заняття з самозахисту та психологічну допомогу для дівчат-переселенців. Ми хочемо навчити підлітків помічати перші "дзвіночки" насильства, вміти обороняти особисті кордони. Це допоможе в майбутньому зменшити кількість жертв домашнього насилля, що і є головним завданням нашого Фонду."

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Маша Єфросініна. Фото: скрін youtube
Маша Єфросініна. Фото: скрін youtube

Ще однією метою проєкту "Смілива" є така важлива для переселенців соціалізація. Спілкування в групі допоможе дівчатам, які втратили всі соціальні зв’язки, змушені йти до нової школи та шукати нових друзів.

Вчити дівчат сміливості будуть професійні тренери з самооборони та підліткові психологи, які мають досвід роботи з жертвами будь-якого виду насильства. Навчання для тих, хто втратив житло і вимушений з нуля будувати своє життя в іншій області, буде безкоштовним.

У жовтні "Фонд Маша" запускає три пілотні групи проєкту в Києві. На меті – розширення "Сміливої" в різних регіонах України. А також — курс самооборони для жінок, які стали жертвами домашнього насильства.

Умови участі в програмі "Смілива":

  • вік 12 – 18 років

  • неможливість повернутися додому, через небезпеку обстрілів/втрату житла

*участь у всіх заходах програми обов'язкова

Заповнюйте анкету за посиланням.

Підлітки
Підлітки

Нагадаємо, що Маша Єфросиніна знає напевне, у чому різниця між українцями та росіянами.

Раніше ми повідомляли, що Маша Єфросініна показала, з якою усмішкою зустріла ранок суботи.